Logo erfgoedcelkapelleopdenbos Logo erfgoedcelkapelleopdenbos Logo erfgoedcelkapelleopdenbos

Nieuws

[7 november 2023]   'Boerenkrijg' 225 jaar geleden in Kapelle-op-den-Bos Brughuis Kapelle-op-den-Bos

Davidsfonds Kapelle-op-den-Bos nodigt iedereen uit op 7 november 2023
om 20 uur (inkom vanaf 19u30) in het G.C. De Oude Pastorie voor:

'Boerenkrijg' 225 jaar geleden in Kapelle-op-den-Bos

In de herfst van 1798 brak in onze regio de Boerenkrijg uit. Ook inwoners van Kapelle sloten zich bij de Brigands aan. Enkelen verloren het leven bij gevechten met de Franse bezetter. Hun namen blijven tot op vandaag bekend, dankzij de gedenksteen in de Sint-Niklaaskerk, die geboren Kapellenaar kanunnik dr. Jaak Muyldermans honderd jaar later liet aanbrengen.

De lezing die François Van der Jeught (°1951) brengt, zal focussen op de gebeurtenissen aan het Brughuis waar vandaag de benaming Brigandsstraat aan herinnert, op de inwoners die bij de Boerenkrijg betrokken waren en op zij die het leven lieten. Wie waren zij en wat waren hun familiebanden?
Wat waren de gevolgen van hun actie? Wie stond op de lijst van de aan te houden personen als represaille voor de weerstand en wie waren de gedeporteerden naar Frankrijk?

Spreker steunt voor zijn uiteenzetting op de uitvoerige bijdrage over de Boerenkrijg in Kapelle die hij samen met Marvin Olbrechts in 2012 publiceerde in het Erfgoedblad van Kapelle-op-den-op-Bos en die paste in de Erfgoeddag die dat jaar in het teken stond van "Helden".

Dat de Boerenkrijg een focuspunt is geworden voor het venster over de Franse Tijd in de recent verschenen Canon van Vlaanderen, bewijst dat de gebeurtenissen dit jaar 225 jaar geleden het waard zijn om te blijven behoren tot ons gedeeld verleden en in de geschiedenis van de Kanaalgemeente in het bijzonder.

François Van der Jeught was vóór de hervorming van het politielandschap in 2001 politiecommissaris van Kapelle-op-den-Bos. Samen met onder andere Marvin Olbrechts was hij medestichter van de Kapelse Erfgoedcel.

Inkom: leden Davidsfonds en erfgoedcel 8 EUR, niet-leden 10 EUR

Inschrijven via de link onder deze activiteit op onze afdeling website:

https://kapelle-op-den-bos.davidsfonds.be

Davidsfonds

[24 augustus 2023]   ErfgoedBLAD - jaargang 2023 nr.2 ErfgoedBLAD_2023_2_voorpagina

Het Conincxsteen in Oxdonk, een verdwenen school voor lichamelijke opvoeding en kinesitherapie.

Emmanuel De Boeck blikt in een tweede deel van 'tinternaat' terug op het afscheid van zijn jeugdjaren en de jongensschool in Kapelle, en het vertrek naar het internaat in het verre Hoogstraten.

In deel 2 van De spoorweg in beeld zien we aan de hand van talrijke foto's hoe zowel de spoorweg als het station en zijn omgeving veranderd is van de periode van de Eerste Wereldoorlog tot op vandaag.

Een nieuw station, nieuwe bruggen en ... geen station meer ...

[ErfgoedBLAD verschijnt 3x per jaar. Abonneren kan vanaf 15 Euro per jaar.]

[14 juni 2023]   'Priester-dichter Jan Hammenecker (1878-1932)', Emiel De Cock foto Hammenecker

110 jaar geleden werd Jan Hammenecker onderpastoor in Londerzeel Sint-Jozef.

Op woensdag 14 juni is er om 19u30 een lezing en boekvoorstelling over deze priester-dichter door Emiel De Cock. Hij belicht het leven, de mens, zijn vriendschap met Gerard Walschap, zijn strijd voor de gelijkberechtiging van het Nederlands in België en de dichtbundel 'Oorlogsgetijden'. 'Priester-dichter Jan Hammenecker (1878-1932)', Emiel De Cock

WANNEER: Woensdag 14 juni 2023 om 19.30 uur
WAAR: GC Gerard Walschap, Sint-Jozefstraat 44, 1840 Londerzeel
PRIJS: De lezing is gratis. Het boek is gratis voor de leden, anderen kunnen het boek aankopen aan de prijs van 20€
ORGANISATIE: Geschied- en Heemkundige Kring Londerzeel

MEER INFO:
Emiel De Cock emiel.de.cock@telenet.be
Fons Moeyersons fons.m@scarlet.be


[15 mei 2023]   ErfgoedBLAD - jaargang 2023 nr.1 ErfgoedBLAD_2023_1_voorpagina

Hoe begin je aan een stamboom? Bart Doms blikt terug op zijn eerste ervaringen bij het opstellen van zijn stamboom en we geven enkele tips voor starters.

Bij de familie Van Riet heeft men een muziekinstrument met een geschiedenis die teruggaat tot bij de Ramsdonkse fanfare "Moed en Volharding" in 1912.

Op de foto van de fanfare lijkt men met photoshop enkele gezichten toegevoegd te hebben, in 1912?

Anna (Elisabeth) De Ruysscher van Capelle op de Vaert was kloosterlinge in de abdij van Roosendael en heeft via haar familie enkele bekende nakomelingen in Kapelle.

Emmanuel De Boeck blikt in een eerste deel van een nieuwe reeks terug op het zesde leerjaar, voor hij op internaat vertrekt naar het verre Hoogstraten.

In deel 1 van De spoorweg in beeld kijken we aan de hand van talrijke foto's terug op de spoorweg door Kapelle, van de beginjaren tot de modernizering vlak voor WO I.


[ErfgoedBLAD verschijnt 3x per jaar. Abonneren kan vanaf 15 Euro per jaar.]

[15 december 2022]   ErfgoedBLAD - jaargang 2022 nr.3 ErfgoedBLAD_2022_3_voorpagina

Een diamanten bruiloft vieren is vandaag de dag al iets uitzonderlijks en voor Flip Van Moer en Belle Van der Plas was dat in 1930 zeker het geval toen ze dit vierden met een waar volksfeest!

We komen ook te weten hoe in 1734 in Ramsdonk een huwelijk tussen bloedverwanten kon doorgaan zonder een schandaal te veroorzaken.

Na twee rustdagen in Lourdes keren onze zes wielrenners uit Nieuwenrode weer naar huis. Aan de hand van hun dagboek en anekdotes beleven we hun avonturen alsof we er zelf bij waren.

Zou je graag ook je stamboom willen uitpluizen? We geven een aantal tips voor beginners, en Rita Verbergt vertelt over haar eigen ervaring en een toevalsvondst die haar destijdds een heel eind op weg kon zetten.

Afsluiten doen we met een Nieuwjaarsdicht dat gevonden werd bij het leegmaken van een huis in de Bormstraat.


[ErfgoedBLAD verschijnt 3x per jaar. Abonneren kan vanaf 15 Euro per jaar.]

[22 september 2022]   ErfgoedBLAD - jaargang 2022 nr.2 ErfgoedBLAD_2022_2_voorpagina

Zes moedige fietsers rijden in de zomer van 1971 van Nieuwenrode naar Lourdes ... en terug! In dit nummer brengen we het eerste deel met het reisverslag van de heenrit.

In 1925 liet Mechelaar Jan Donnes een beiaard gieten van 40 klokken, die bestemd was voor zijn landgoed Koningsteen in Oxdonk ... maar hij is er nooit aangekomen.

Op zondag 9 mei 1934 vertrokken de katholieken van Kapelle in alle vroegte met de 'radiotrein' op uitstap om de regio rond Spa te verkennen.

En tot slot vergelijken we een oude prentkaart met Bakkerij Van Herp met de hedendaagse situatie ... die binnenkort op zijn beurt ook verleden tijd zal zijn.

[ErfgoedBLAD verschijnt 3x per jaar. Abonneren kan vanaf 15 Euro per jaar.]

[22 mei 2022]   ErfgoedBLAD - jaargang 2022 nr.1 ErfgoedBLAD_2022_1_voorpagina

In het jaar dat in Dendermonde het Ros Beiaard met twee jaar vertraging opniew zijn ronde deed, blikken we terug op de Vier Heemskinderen van Nieuwenrode. In 1934 reden die op hun eigen Ros Beiaard door Nieuwenrode ter ere van de inhuldiging van pastoor Rouppe van der Voort.

Ook in dit nummer laten we de klokken luiden. Deze keer komen we alles te weten over de klokken van Kapelle-op-den-Bos. Uit onderzoek kwam zelfs nieuwe informatie naar boven over enkele verdwenen Kapelse klokken.

Tussen de schatten op zolder vonden we een 'Bruiloftsluim', een sierlijk geschreven vrolijke tekst die gebracht werd tijdens het huwelijk van Leon Somers en Pauline De Maeyer, die huwden in 1935.

Aangezien de Meimaand ook gekend is als Mariamaand is dit de gepaste gelegenheid om de lokale Mariaverering in Ramsdonk in de bloemetjes te zetten, een 300 jaar oude traditie.

[ErfgoedBLAD verschijnt 3x per jaar. Abonneren kan vanaf 15 Euro per jaar.]

[29 april 2022]   Maak een digitaal familieboek en leer archiveren cursus archiveren

Onder begeleiding van enkele deskundigen gaan we aan de slag met familiefoto's, brieven en documenten.
We leren hoe we alles best kunnen bewaren en leren ook om alles over te zetten naar een digitaal familieboek waarin de stamboom en familiegeschiedenis aan bod komen.

Voor meer details en informatie: Affiche Digitaal Familieboek


[9 april 2022]   Erfgoeddag

zondag 24 april 2022 van 10 tot 18 uur
Erfgoeddag maakt school!


Erfgoedcel Kapelle-op-den-Bos is aanwezig in 't Graantje, Kerkstraat te Nieuwenrode
[10 december 2021]   ErfgoedBLAD - jaargang 2021 nr.3

[24 augustus 2021]   ErfgoedBLAD - jaargang 2021 nr.2

[5 mei 2021]   ErfgoedBLAD - jaargang 2021 nr.1

[17 februari 2021]   ErfgoedBLAD - jaargang 2020 nr.3

[1 november 2020]   ErfgoedBLAD - jaargang 2020 nr.2

[21 juni 2020]   ErfgoedBLAD - jaargang 2020 nr.1